Trapézlemez

Trapézlemez

A trapézlemez acéllemezből, hideghengerművel formázott építőanyag. Keresztmetszete trapézokból áll, vélhetően innen kapta a nevét. A trapézlemez többnyire 0,35-0,60mm vastag horganyzott acéllemez, ami lehet színes poliészter bevonatú is. Az acéllemez kaphat alucink bevonatot, mely egy nagyon erős alu-cink-titán ötvözet, melynek eredményeképpen egy rendkívül ellenálló terméket kapunk. A festett poliészter bevonat 25 mikront jelent a gyakorlatban, de ennél vastagabb bevonatok is léteznek. A trapézlemez alapanyaga a könnyűszerkezetes építkezésnek. A felhasználása csarnokok, raktárak, kisebb tárolók, garázsok oldalfalának kialakításához praktikus megoldás. A trapézlemez bordázata miatt erős, stabil és könnyen szerelhető akár 6-8 méteres táblákban is. A csarnok, tároló vagy garázs építésekor a vázszerkezet megépítése után az oldalfalaknak alkalmas trapézlemez könnyen ráerősíthető a tartószerkezetre. Az oldalfalnak alkalmas 20-as trapézlemez és 13-as trapézlemez vékonyabb lemezből is gyártható, melyet kedvezményes áron tudunk biztosítani. A trapézlemez rögzítéséhez kínálunk a lemez színével megegyező önmetsző csavart, ami előfúrás nélkül gyorsan és praktikusan csavarható fába és fémbe.

 

Trapézlemez felhasználása

A magasbordás trapézlemez főként az ipari csarnokok, logisztikai/kereskedelmi épületek másodlagos teherhordó szerkezeti elemeként alkalmazható. A magasbordás trapézlemez leggyakrabban kislejtésű, lágyfedésű zárófödémekben kerül alkalmazásra, ahol a tetszőleges anyagú (acél, vasbeton, fa) és szerkezeti rendszerű (rácsos, tömörgerinces) főtartókra helyezve ellátják a szelemenek szerepét, és folyamatos alátámasztó felületet képeznek a rákerülő lépésálló hőszigetelés számára. A trapézlemez alkalmazható még közbenső födémekben végleges teherhordó födémlemezként vagy monolit vasbeton födém bennmaradó
zsaluzataként. Ritkább esetekben a trapézlemez külső burkolati lemezként (tetőhéjazat, falburkolat) történő felhasználása is előfordul, ha az alátámasztásokat valamilyen okból csak a szokásosnál messzebb lehet elhelyezni egymástól (4-6 m).

Trapézlemez könnyűszerkezetes épületek tetejéhez

A 0,5 mm vastag trapézlemez a csarnokok, tárolók, garázsok tetőszerkezetének kialakításához jó megoldás. Az alacsony (min. 14 °) dőlésszögű tetőkhöz javasolt a trapézlemez, mert a bordázata gyorsan elvezeti a csapadékot és ellenszélben kicsi a visszafolyás veszélye. A trapézlemezek közül mindegyik alkalmas tetőfedésre, azonban a dőlésszögtől, az alátámasztó szelemenek távolságától és a tető hosszától függően egyes trapézlemezek jobb választást jelentenek.

Az 50-es trapézlemez táblában három teljes és két fél borda van, amelyek magassága 50 mm. A bordák között erősítő mikroborda és a bordák oldalán további hajtás található, amelytől erőssé válik a trapézlemez. Ez a trapézlemez típus dőlésszögtől függően akár 1,2m-1,5m alátámasztási közre is tehető.

A 38-as trapézlemez táblában öt borda van, amelyek magassága 38 mm. A bordák között egy-egy mikroborda erősíti még a profilt. Ez a trapézlemez a legerősebb, így a hosszabb (6 méternél hosszabb), alacsonyabb dőlésszögű és ritkább szelemenezésű (szelementávolság 1,0m-1,2m) tetőre ajánlott.

A 40-es trapézlemez táblában 4 borda van, amelyek magassága 40mm. A bordák között két-két mikroborda erősíti a lemezt. Ez a trapézlemez gyengébb, mint a 38-as trapézlemez, hosszabb, nem túl alacsony dőlésszögű tetőre ajánlott, de a szelemenek távolságának 80cm-100cm-nek meg kell lennie.

A 13-as trapézlemez és a 20-as trapézlemez alacsonyabb bordázatuk (13mm illetve 20mm) miatt kisebb dőlésszögű tetőnél nem ajánlott, de meredekebb tetőnél megfelelő tetőfedő anyag.

Trapézlemez kerítés építéséhez

A 0,5 vagy 0,4 mm vastag trapézlemez kerítésnek alkalmas, mert a vékonyabb lemez trapézlemez bordákkal elég stabilitást biztosít a kerítésnek. Bármilyen kerítés építése trapézlemez felhasználásával nagyon olcsó, gyors és egyszerű. A trapézlemez táblákat lehet egymás mellé állítani a trapézlemez bordákat függőlegesen elhelyezve, vagy a trapézlemez bordákat vízszintesen téve. A trapézlemez táblát igény szerinti hosszúságra vágjuk, így mi határozhatjuk meg a kerítés magasságát. A kerítéstartó lécre vagy fém szelemenre a trapézlemez rögzítése történhet popszegeccsel vagy az általunk forgalmazott önmetsző csavarral, ami a választott trapézlemez színében is kapható. A mintázata miatt legtöbben a 20-as trapézlemezt és a 13-as trapézlemezt választják.

Kerítés
Kerítés

Trapézlemez álmennyezet építéshez

A 0,5 mm vagy 0,4 mm vastag trapézlemez álmennyezet építéséhez is tökéletes, mert a vékonyabb lemez is trapézlemez bordákkal elegendő stabilitást biztosít az álmennyezethet. A tetőgerendára, mennyezetre a trapézlemez felfogatása gyors és egyszerű. A trapézlemez hosszában tetszőleges méretben gyártható, így nagy fesztávok akár egy lemezzel is fedhetők.

Állmenyezet
Állmenyezet

Speciális trapézlemez változatok

Perforált gerincű trapézlemez profil

A magasprofilú trapézlemez készülhet perforált gerinccel is. A d=5 mm átmérőjű lyukakkal ellátott gerincsávokban a perforáció mértéke ~32%-ot jelent a teljes gerincfelülethez viszonyítva. A perforált gerincű trapézlemez magasprofil kiváló zajcsökkentő hatása révén a könnyűszerkezetes födémszerkezet hangszigetelő képességét lehet jelentősen fokozni.

Antikondenzációs (filcbevonatos) trapézlemez profil

Szigeteletlen csarnoképület tetőhéjazataként, burkolataként való alkalmazás esetén jelent optimális megoldást ez a trapézlemez, a lemezek belső felületére gyárilag felhordott páramentesítő, antikondenzációs filcréteg. Ez a trapézlemez réteg átmenetileg megköti a kicsapódó kondenzvizet, amely innen elpárolog és így nem csepeg a tető alatt tárolt anyagokra. A jó hatásfok érdekében fontos a belső tér kiszellőztetése.

Filcbevonatos
Filcbevonatos

Trapézlemez gyártás

A trapézlemez acéllemezből, hideghengerművel formázott építőanyag. Keresztmetszete trapézokból áll, vélhetően innen kapta a nevét. A trapézlemez többnyire 0,35-0,60mm vastag horganyzott acéllemez, ami lehet színes poliészter bevonatú is. Az acéllemez kaphat alucink bevonatot, mely egy nagyon erős alu-cink-titán ötvözet, melynek eredményeképpen egy rendkívül ellenálló terméket kapunk. A festett poliészter bevonat 25 mikront jelent a gyakorlatban, de ennél vastagabb bevonatok is léteznek.

Rakat
Rakat

A trapézlemezek különböző bordamagassággal és bordaszélességgel készülnek:

– 13/63-as trapézlemez
A borda magassága 13 mm, a trapézlemez bordák egymástól 63 mm távolságra vannak egymástól. A borda szélessége felül és alul egyaránt 23 mm.

– 20-as trapézlemez
A borda magassága 18 mm, a trapézlemez bordák egymástól 140 mm távolságra vannak egymástól. A borda szélessége felül 35 mm, alul 70 mm.

– 38-as trapézlemez
A borda magassága 38 mm, a trapézlemez bordák egymástól 255 mm távolságra vannak egymástól. A borda szélessége felül 50 mm, alul 140 mm..

– 40-es trapézlemez
A borda magassága 40 mm, a trapézlemez bordák egymástól 333 mm távolságra vannak egymástól. A borda szélessége felül 23 mm, alul 260 mm.

– 50-es trapézlemez
A borda magassága 50 mm, a trapézlemez bordák egymástól 240 mm távolságra vannak egymástól. A borda szélessége felül 20 mm, alul 120 mm.

Általában a trapézlemez

A trapézlemez univerzálisan felhasználhatók, így széles körben alkalmazzák őket az építőiparban.  A trapézlemez bevált tetőfedő anyagként és homlokzati burkolatként is a legkisebb épületektől kezdve egészen a nagy alapterületű cserepeslemez technológiával készült gyártócsarnokokig, magas épületekig. Annak köszönhetően, hogy a lemezeket konkrét hosszúságban gyártják le, a hulladék minimális mennyiségre csökken. A trapézlemezek súlya 0,5mm vastagságban mindössze kb. 5 kg/m2, így szerelhetősége könnyű és gyors, tárolása, szállítása egyszerű. A horganyzott acéllemez megmunkálásából készült trapézlemezek alkalmazása a hazai építési piacon is egyre inkább teret hódítanak. A termékeink horganyzott acéllemezből hideghengerléssel készülnek, műanyagos festékréteggel vannak ellátva, ami a trapézlemez szemben állított magas minőségi követelményeknek teljes mértékben kielégít és tökéletes védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben.

Nyers lemez
Nyers lemez

Trapézlemez tárolása

Ha a megrendelt trapézlemez nem kerül felszerelésre a kiszállítást követően, ügyeljünk a arra, hogy ne sérülhessen, ne legyen kitéve időjárási viszontagságoknak. Ha a lemez be van csomagolva, úgy még inkább veszíthet minőségéből, mert ha a trapézlemez bepárásodik, könnyen bepenészedhet a felület. Elengedhetetlen, hogy a lemezekre vonatkozó garancia is csak rendeltetésszerű tárolás esetén érvényes. A trapézlemez rozsdásodását sok esetben a víz kondenzációja okozhatja, ami akkor jön létre, ha a környező hőmérséklet magasabb, mint a tárolt trapézlemez hőmérséklete. A trapézlemez tárolásakor figyelni kell, hogy a trapézlemez táblák ne sérüljenek, óvni kell a horpadásoktól, karcolásoktól és a lemeztábla megtörésétől. A trapézlemez tárolás közben nem érintkezhet semmilyen vízzel vagy nedvességgel. A kiszállított trapézlemez tárolásánál fontos, hogy fedett, száraz és jól szellőző helyen legyen tárolni, védve a hirtelen hőmérsékletváltozástól, ezzel kivédve a páralecsapódást. A csomagolatlan anyagot a lehető leghamarabb be kell építeni. A tárolás közben biztosítani kell az anyag védelmét az átázástól, nedvességtől, más kémiai anyag szivárgásától vagy fizikai sérülésektől. Figyelni kell a trapézlemez másik trapézlemezzel való érintkezésére, egymáson való mozgatására, hogy a színes bevonat ne sérüljön. Olyan helyen tároljuk, ahol még véletlenül sem lép rá senki a trapézlemezre. Ne használjunk láncot, vagy fém kötelet az emeléshez. A trapézlemez tárolásánál a talajtól minimum 200 mm távolságot kell betartani, hogy ha a helyiségbe víz kerülne ne tegye tönkre a trapézlemez felületét. A trapézlemez kötegeket enyhén ferdén érdemes tárolni, hogy ha a pára kicsapódna rá, le tudjon folyni róla. A trapézlemez sugárzó hő vagy korrozív anyag közelében nem tárolható. A trapézlemez rézzel vagy rézből készült anyaggal, nedves talajjal vagy betonnal, illetve agresszív anyaggal (habarcs, mész, sav) nem érintkezhet. A védőfóliával ellátott színes bevonatú trapézlemez tárolása esetén egy hónapon túl feltétlenül szükséges a védőfóliát eltávolítani. A trapézlemez kötegek egymásra való fektetése (maximum három köteg) megengedett, de az egyes kötegek talpainak pontos egymásra való illeszkedése és a kötegsúlyok figyelembe vétele követelmény. A trapézlemez a szállítást követő hat hónapon belül beépítésre kell, hogy kerüljön. A bevonat nélküli horganyzott trapézlemez esetén a tárolási utasítások betartására fokozott figyelmet kell fordítani.

Amennyiben a termék nyilvánvalóan sérült a lemez átvételekor, le kell jegyezni minden szükséges információt és adatot (szállítói dokumentum, sofőr neve, szállító cég neve, a sérülés természete, szállítás dátuma, ideje, stb.) és értesíteni kell munkatársaink egyikét a sérülésről.

Garázs
Garázs

Trapézlemez kínálat

Trapézlemez kínálatunkban a termékeink széles skálájából választhat a költségtakarékos megoldásoktól kezdve a legszigorúbb elvárásokat támasztó ipari alkalmazásokban való felhasználhatóságot biztosító paraméterekkel rendelkező trapézlemez magoldásaink közül. Trapézlemez épületeink, garázsaink készülhetnek szigeteletlen és szigetelt változatban is.

Rakat
Rakat

Trapézlemez anyagok

A trapézlemez alapanyaga a színes horganyzott acéllemez. A trapézlemez több védőréteggel rendelkezik, ezáltal védett az időjárás viszontagságaitól és a egyéb behatásoktól is.

A horganyzott színes trapézlemez keresztmetszete: védőfólia, fedőlakk, alapozó lakkréteg, passzíválló réteg, horgany bevonat, acéllemez, horgany bevonat, passzíválló réteg, alapozó lakkréteg, védőlakk Alapanyag: DX 51D+Z 275g/m2 horganyvastagságú horganyzott trapézlemez, színes horganyzott trapézlemez.

Kiváló minőségű trapézlemez termékeket ajánlunk, amelyet többéves garanciával támasztunk alá, ami azért lehetséges, mert a legkorszerűbb technológiával, gépparkkal és alapanyaggal dolgozunk. Széles palettában kínálunk tetőfedő trapézlemez és mennyezeti burkolóanyagokat.

Több mint garancia

A trapézlemezre több év garanciát vállalunk, amelyek élettartama horganyzott lemez esetén még több év. Különböző magasságú és bordakialakítású trapézlemezből több mint 20 féle méretet gyártunk festett, horganyzott és alucink kivitelben egyaránt, ezek közül a legalacsonyabb bordamagasságú trapézlemez 6 mm, a legmagasabb trapézlemez 160mm.

Hosszú trapézlemez élettartam
Hosszú trapézlemez élettartam

Hosszú élettartam

A Magyarországon gyártott trapézlemez a homlokzatokra leggyakrabban használt TH20, a tetőfedésre használt TH45 tetőre és homlokzatra egyaránt használatos trapézlemez. Ezen trapézlemezek gyártási ideje jóval rövidebb a Lengyelországban gyártott trapézlemezek gyártási idejénél. A két oldalon horganyozott, több rétegű festékkel bevont trapézlemezek garantálják a kimagasló élettartamot. A többfajta felületen való felhasználhatósága, valamint a széles színskála lehetővé teszi, hogy a trapézlemez tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba lehessen hozni.

Trapézlemez forgalmazása, lemez termékek, acélszerkezetek egyenesen a készítőtől. A legjobb alapanyagokból, minősítéssel rendelkező trapézlemezek szuper áron. A Cellspan egyik fő terméke a trapézlemez. Nézzen el honlapunkra az aktuális árakért, akciókért, aktuális információkért , trapézlemez minőségi mutatókért. A trapézlemez könnyű szerkezete és kiváló stabilitása miatt nagyon közkedvelt. Éljen vele…